EK schválila 189 miliónov eur na dva cestné projekty na Slovensku

02.12.2013 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) – Európska komisia (EK) dnes schválila 189 miliónov eur z Kohézneho fondu na dva dopravné projekty na Slovensku. Prvým je časť diaľnice D1 pri Levoči, z Jánoviec po Jablonov, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. Druhým je úsek na rýchlostnej cesty R4 z Košíc po Milhosť, ktorý sa nedávno dokončil. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) spolu s komisárom EÚ pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom.

"Dnes ráno sme schválili dva projekty, ktoré súvisia s transeurópskou cestnou sieťou. Celková investícia je zo strany EÚ fondov takmer 190 miliónov eur," uviedol Hahn.

Časť diaľnice D1 Jánovce - Jablonov sa skladá z dvoch úsekov, ktorých dĺžka je spolu 18,54 kilometra (km). EÚ dá na tento projekt príspevok z Kohézneho fondu vo výške 146,3 milióna eur. Úsek je súčasťou diaľnice D1, ktorá patrí do koridoru TEN-T Západ–Východ. Ten spája Nemecko, Rakúsko a cez Slovensko vedie k ukrajinskej hranici.

Úsek rýchlocesty R4 Košice – Milhosť má dĺžku 14,18 km a z EÚ získa financie vo výške 42,7 milióna eur. Táto časť R4 je súčasťou severo-južného koridoru TEN-T, ktorý spája Slovensko s Maďarskom a Rumunskom.

J. Hahn: Slovensko by mohlo podpísať Partnerskú dohodu začiatkom roku 2014

Slovensko by mohlo podpísať Partnerskú dohodu s Európskou komisiou o čerpaní eurofondov na roky 2014 až 2020 začiatkom roku 2014. Po dnešnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre investície Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) to uviedol komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.

"Môžeme očakávať, že Partnerskú dohodu podpíšeme začiatkom budúceho roka a Slovensko bude jeden z prvých členských štátov, ktorý ju bude môcť potom aj napĺňať a realizovať projekty," uviedol dnes v Bratislave Hahn.

Do budúcna je pritom podľa jeho slov potrebné investovať okrem infraštruktúry aj do oblasti, ako je podpora malých a stredných podnikov, či do inovácií, výskumu a digitálnej ekonomiky. Zároveň by chcel na Slovensku investovať aj do zdravotnej infraštruktúry. "Bola o tom vedená diskusia, ale ja som bol vždy presvedčený, že toto je oblasť, do ktorej sa oplatí investovať," zdôraznil Hahn.

Na stretnutí s Vážnym diskutovali aj o súčasnom programovom období, počas ktorého Slovensko čerpá eurofondy. Podľa Vážneho je ambíciou súčasnej vlády vyčerpať v roku 2014 z eurofondov 3,7 miliardy eur. "A v roku 2015 zostatok, teda 2,3 miliardy eur," vyčíslil Vážny. Vláda podľa jeho slov očakáva od týchto prostriedkov aj následné prejavenie sa v rozvoji hospodárstva v krajine. Napríklad vo vzniku nových pracovných miest, ale aj v celkovej kondícii štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región